Новини

02 Грудня, 2022
Транспорт у Варшаві
Транспорт у Варшаві

Варшавський громадський транспорт є одним з кращих в Європі. 

Місто з населенням близько двох мільйонів осіб просто не може обійтися без  розвиненої системи міського транспорту.  Тут є безліч способів пересування: метро, трамваї, автобуси й приміські поїзди.

За даними рейтингу європейських міст з кращим транспортним сполученням (Sustainable Mobility Index), Варшава займає 4 місце.  У дослідженні брали участь 21 європейське місто.  Крім Варшави, в рейтингу можна знайти Осло, Амстердам, Мадрид, Париж і Берлін.  При створенні рейтингу бралися до уваги такі критерії як:

 ✔Стабільна робота міського транспорту

 ✔Доступ інших засобів пересування - велосипедів, електричних самокатів

 ✔Доступ до міських поїздів

 ✔І наявність екологічних автобусів (у Варшаві їх уже 168)

Вся мережа громадського транспорту обслуговується однією компанією ZTM (zarząd transportu miejskiego), тому квиток у місті єдиний.  Ним можна користуватися по всьому місту і поширюється він на всі види громадського транспорту. Але міський та приміський транспорт курсує за двома зонами, так звані strefa 1 і strefa 2. Перша зона охоплює територію столиці, а друга — передмістя і сусідні міста, тому для другої зони потрібен інший квиток.

Є різні види квитків:

Одноразовий квиток — дійсний лише 20 або 75 хвилин.

На добу — активний протягом 24 годин.

Є два види покупки квитків - повний (normalny) і пільговий (ulgowy).

Студенти можуть придбати квиток з 50% знижкою. А найвигідніший варіант - поповнити проїзний на 140 злотих і користуватись всіма видами міського транспорту без обмежень, протягом 3 місяців.

Проїзні талони необхідно компостувати при вході,  інакше доведеться заплатити штраф, розмір якого становить приблизно 45 євро. По автобусах і трамваях ходять контролери, які перевіряють наявність у пасажирів квитків. Талони можна купити в газетних кіосках, автоматах з продажу квитків, які знаходяться на багатьох зупинках і безпосередньо в самих трамваях і автобусах.

Один з найшвидших способів пересування - це метро.  Варшава має 2 гілки метро, які перетинаються на станції Świętokrzyska. 

Існує дуже зручний додаток - JakDojade, яке дозволяє спланувати оптимальний маршрут, а саме: який транспорт вибрати, де і коли зробити пересадку та показує вартість квитків і точний розклад транспорту по всіх зупинках.

Громадський транспорт Варшави є дуже комфортним, але потрібно бути акуратним й триматися за поручні, а краще і взагалі сидіти, бо транспорт тут дуже швидкий))


Отримати вичерпні відповіді та фахові консультації стосовно освіти в Польщі, ви можете у фахівців Програми «ОсвітаПоль».

Пресцентр ОсвітаПоль™
(044) 584-49-26
(097) 747-64-02
(050) 437-28-03
info@osvitapol.info

 

З’ЯВИЛОСЬ ПИТАННЯ?
СКОРИСТАЙТЕСЯ ФОРМОЮ ЗВОРОТНЬОГО ЗВ’ЯЗКУ АБО НАДІШЛІТЬ ЗАПИТ! МИ З РАДІСТЮ ВІДПОВІМО НА ВСІ ВАШІ ЗАПИТАННЯ ТА УТОЧНЕННЯ!