Новини

13 Квітня, 2022
БЕЗКОШТОВНЕ НАВЧАННЯ В ПОЛЬЩІ: на яких умовах та для кого?
БЕЗКОШТОВНЕ НАВЧАННЯ В ПОЛЬЩІ:  на яких умовах та для кого?

Особливості безкоштовного навчання в Польщі для українців на 2022-23 навчальний рік

Із багатьох причин, для українців 2022 рік є дуже важким. Особливо складно абітурієнтам бути у ситуації повної невизначеності щодо майбутнього. Багато країн обіцяють і надають посильну допомогу нашим громадянам, проте через безліч інформації іноді важко оцінити умови її надання. Так, згідно з законом від 12 березня 2022 р. про  допомогу громадянам України, які прибули до Польщі через збройну агресію росії, освіта в Польщі для українців може бути безкоштовною. Проте важливо розуміти на яких умовах і для кого.

Умови безкоштовного навчання в Польщі для українців

Українці, які легально перетнули кордон із Польщею після 24 лютого 2022 року, мають право на тимчасовий захист – перебувати в країні протягом 18 місяців, користуватися системою освіти, медицини, соціальної допомоги на рівні з громадянами Польщі. Тобто державні садочки, школи для українських дітей безкоштовні, але з ВНЗ трохи інша ситуація. Як і раніше, якщо державні університети й надаватимуть певну кількість безкоштовних місць, то абітурієнти зараховуватимуться згідно з результатами конкурсу.

Українські учні та студенти, які отримали тимчасовий захист та право на звільнення від оплати за навчання на строк до 18 місяців, починаючи з 24 лютого 2022 року. На ділі це означає, що для цьогорічних абітурієнтів освіта в Польщі може бути безкоштовною лише перший рік, і то це залежить від подальшого розвитку подій, умов освітнього закладу, т.п.

На що варто звернути увагу?

  1. Вступ 2022-23 рр. до державних вищих навчальних закладів Польщі відбуватиметься згідно з усіма правилами: конкурсом атестатів, складанням іспитів і тестів, проведенням співбесід. Кожен ВНЗ визначає індивідуально умови проведення вступної кампанії.
  2. Безкоштовне навчання в Польщі, як і раніше, можливе лише в державних вищих навчальних закладах на денній формі навчання польською мовою для власників Карти Поляка та державного Сертифікату з польської мові на рівні С1. Для інших категорій іноземців, кількість безкоштовних місць є завжди обмежена, для кожного факультету вона різна (якщо, взагалі, таке передбачено вузом.
  3. Кожен навчальний заклад, чи то державний, чи приватний приймає рішення на свій розсуд про надання українцям певних пільг: знижки на навчання, проживання, відстрочку платежів, скасування оплати реєстраційного внеску тощо. 
  4. Польські університети мають власні стипендіальні фонди. І лише за рішенням ректора студентам можуть надаватися стипендії, що покриватимуть частково чи повністю плату за навчання. Передумова для цього – успіхи у навчанні, спорті чи громадському житті вузу, складне сімейне становище студента т.п. Проте відбувається це лише після зарахування студента до ВНЗ чи в процесі навчання. 

Надаючи комплексну підтримку зі вступу, «ОсвітаПоль» завжди виступає в інтересах абітурієнта. Ми реєструємо студента на безкоштовні місця до обраного ВНЗ (за наявності таких), проте остаточне рішення завжди за навчальним закладом.


Отримати вичерпні відповіді та консультації стосовно освіти в Польщі ви можете у фахівців Програми «ОсвітаПоль». Приймайте зважені рішення!

Прес-центр ОсвітаПоль™
(044) 584-49-26
(097) 747-64-02
(050) 437-28-03
info@osvitapol.info
www.osvitapol.info

 

 

З’ЯВИЛОСЬ ПИТАННЯ?
СКОРИСТАЙТЕСЯ ФОРМОЮ ЗВОРОТНЬОГО ЗВ’ЯЗКУ АБО НАДІШЛІТЬ ЗАПИТ! МИ З РАДІСТЮ ВІДПОВІМО НА ВСІ ВАШІ ЗАПИТАННЯ ТА УТОЧНЕННЯ!