Новини

06 Грудня, 2019
Робота для студента на час навчання в Польщі
Робота для студента на час навчання в Польщі

Підробіток під час навчання для студента в європейських вузах – це норма. Так молоді люди заробляють на власні студентські потреби, заводять корисні знайомства, розвивають у собі такі важливі якості як організованість, цілеспрямованість, працелюбність, уміння розпоряджатися часом та фінансами. Під час навчання в Польщі студенти, зазвичай, починаючи з другого курсу, поєднують навчання та роботу. Це дозволяє їм швидше адаптуватись у польському середовищі, краще вивчити мову, зрозуміти ментальність поляків.

Навчання та робота в Польщі для студентів

Вища освіта в Польщі передбачає досить часу для виконання завдань, самоосвіти й для підробітку. Навчання на стаціонарному відділенні, здебільшого, передбачає три вихідних дні: суботу, неділю і день серед робочого тижня на самоосвіту, також у навчальних закладах можливий індивідуальний план навчання - все це визначає достатньо часу і для роботи, і для навчання. В більшості випадків студентів приймають на роботу на умовах неповного робочого часу. Причому цей режим може мати різні варіанти: зменшення тривалості щоденної роботи чи неповний робочий тиждень.

Тривалі канікули в університетах Польщі дають змогу студентам не лише подорожувати, практикувати та стажувати у рамках програм по типу work and travel в США та країнах Західної Європи, а й працевлаштовуватися, щоб заробити на наступний навчальний рік. Літні канікули, що тривають із другої половини червня по вересень включно, дозволяють працювати на сезонних роботах у сільському господарстві, у сфері обслуговування на туристичних об’єктах та інших локаціях.

Роботодавці у Польщі охоче офіційно беруть на роботу студентів, адже за законом вони не зобов’язані сплачувати на них всі податки. Виходить, що студент обходиться роботодавцю навіть «дешевше», аніж звичайний співробітник. Найчастіше їх запрошують у супермаркети для розкладки чи пакування товару, операторами у колл-центри, офіціантами, барменами у ресторани та бари, помічниками у event-агентства для участі у виставках, презентаціях, концертах, вечірках, т.п.

У 2019 мінімальна заробітна плата в Польщі склала 2250 злотих (брутто), а з 2020 року її розмір збільшиться на 15,6% до 2600 злотих (брутто). Погодинна оплата становить мінімум 14,70 злотих, а з наступного року її розмір становитиме 17 злотих (брутто) за годину.

Знайти роботу студентам не так вже й важко, враховуючи зацікавленість обох сторін. Тому рекомендуємо шукати вакансії наступним чином:

  • цікавитись у працюючих друзів, отримувати від них рекомендації;
  • на ярмарках кар’єри (Targi Pracy), що організовуються роботодавцями: там можна познайомитися з багатьма компаніями, поспілкуватись з їх менеджерами, дізнатися про вакансії;
  • надіслати резюме безпосередньо в ту компанію, що вас цікавить;
  • шукати цікаві вакансії через біржі праці: praca.pl, pracuj.pl, а також OLX й інші інформаційні ресурси.
  • в Бюро Кар’єри, яке практично є в усіх університетах і пропонує своїм студентам місця проходження практики, стажування та вакантні місця в компаніях роботодавців-партнерів.

Проте варто пам’ятати, що робота не повинна заважати навчанню. Першочергове завдання студента — отримати знання й диплом, тому на цьому варто зосередитися. Адже якщо вас виключать з вузу, то перебування на території Польщі стане незаконним і доведеться залишати країну.


Отримати вичерпні відповіді та консультації стосовно освіти в Польщі ви можете у фахівців Програми «ОсвітаПоль». Приймайте зважені рішення!

Прес-центр ОсвітаПоль™
(044) 584-49-26
(097) 747-64-02
(050) 437-28-03
info@osvitapol.info
www.osvitapol.info

З’ЯВИЛОСЬ ПИТАННЯ?
СКОРИСТАЙТЕСЯ ФОРМОЮ ЗВОРОТНЬОГО ЗВ’ЯЗКУ АБО НАДІШЛІТЬ ЗАПИТ! МИ З РАДІСТЮ ВІДПОВІМО НА ВСІ ВАШІ ЗАПИТАННЯ ТА УТОЧНЕННЯ!