Новини

02 Березня, 2023
Організація навчального року в польських вишах
Організація навчального року в польських вишах

Вища освіта в Польщі організована за вимогами Болонської конвенції, що є спільною для країн Європейського Союзу. Саме завдяки цій системі було створено єдиний європейський простір вищої освіти, що полегшив процедуру порівняння освітніх рівнів і визнання дипломів навчальних закладів. Сьогодні диплом польського вишу, не залежно від державної чи приватної форми власності, престижності вузу, однаково визнається у всіх країнах ЄС, а також у США, Канаді, Австралії й ін.

Тривалість навчання в Польщі у вишах напряму залежить від освітнього рівня:

  • інженерні спеціальності – 3,5-4 роки;
  • бакалаврат – 3 роки;
  • магістратура (на базі бакалавра/спеціаліста) – 1,5-2 роки;
  • неподільна магістратура (бакалавр+магістр) – 5 років.

Форма навчання, як і в Україні, може бути денною, заочною й вечірньою. На стаціонарі студенти вчаться чотири дні на тиждень, оскільки мають один вільний день для самоосвіти. Заняття заочників відбуваються двічі на місяць у вихідні. Форма навчання по суті не впливає на якість отримуваної освіти в Польщі, оскільки програма досить насичена, а викладачі вимогливі. До речі, пропуски тут дуже не люблять. За 4 пропущені пари в одному семестрі вас вже можуть подати на відрахування.

Організація навчального року у Польщі

Польський навчальний рік складається, як і в нас, з двох семестрів, проте вони мають іншу тривалість.

  1. Зимовий семестр триває з 1 жовтня по 31 січня, зимова екзаменаційна сесія – з 31 січня по 11 лютого. У цей період маємо тривалі вихідні з 20 грудня по 2 січня.
  2. Літній семестр дещо коротший, він починається 1 березня й закінчується 30 травня. Екзаменаційна літня сесія триває з 1 по 20 червня, проте їх можна скласти раніше.

Майже 4 місяці літніх канікул студенти польських вищих навчальних закладів зазвичай використовують з користю: вони виїжджають до інших країн в рамках обміну студентами для стажування чи проходження практики, або просто гарного підробітку на наступну сесію.

Особливості польської системи вищої освіти:

  1. Пари можуть проходити не лише вранці, не обов’язково підряд і в одному корпусі. Так, дійсно, ви можете мати першу пару на 9 годину ранку, а потім четверту на 14.30 в іншому корпусі кампусу. Саме тому польські студенти багато переміщуються, проте мають час на каву й відвідання бібліотеки.
  2. Реєстрація на заняття онлайн – у відповідний час відкривається для студентів запис на предмети для певної дисципліни. 
  3. Багато часу й завдань на самоосвіту. Саме це є особливістю Болонської системи, коли викладач дає студенту 50-60% матеріалу, а іншу частину він має опрацювати в бібліотеці, онлайн.
  4. Оцінювання відбувається за п’ятибальною системою, що включає не лише оцінки 5, 4, 3 і 2, а ще й проміжні – 4,5, 3,5. Частину балів для складання сесії студент отримує протягом року, а частину заробляє на іспитах.
  5. Плата за навчання не підвищується. Дійсно, в договорі, що підписують обидві сторони, вказується сума оплати за семестр чи навчальний рік, яка не змінюється протягом дії договору. Оплачувати можна не лише за рік, а й частинами – за семестр, квартал чи місяць.

Мрієте отримати європейську освіту, мати для успішної кар’єри європейський диплом? Телефонуйте фахівцям Польсько-української програми «ОсвітаПоль», які нададуть вам вичерпні консультації з приводу освіти в Польщі, вступу й проживання в цій країні.


Пресцентр ОсвітаПоль™
(044) 584-49-26
(097) 747-64-02
(050) 437-28-03
info@osvitapol.info
www.osvitapol.info

З’ЯВИЛОСЬ ПИТАННЯ?
СКОРИСТАЙТЕСЯ ФОРМОЮ ЗВОРОТНЬОГО ЗВ’ЯЗКУ АБО НАДІШЛІТЬ ЗАПИТ! МИ З РАДІСТЮ ВІДПОВІМО НА ВСІ ВАШІ ЗАПИТАННЯ ТА УТОЧНЕННЯ!