Новини

26 Вересня, 2021
Як планувати місячний бюджет студенту?
Як планувати місячний бюджет студенту?

Скільки потрібно іноземному студентові для комфортного життя в Польщі?

Оплата за навчання
Вартість навчання залежить від вузу, факультету і мови навчання. Навчання англійською мовою, як правило, коштує дорожче, польськомовні програми - від 800 євро в рік.

Оплата за житло
Вартість проживання в гуртожитку варіюється від 300 до 800 злотих, але варто враховувати, що кімнату, ванну і кухню доведеться ділити з іншими людьми. Якщо розглядати оренду кімнати або квартири, то доведеться викласти від 1000 до 2500 злотих на місяць. Це залежить від міста і рівня квартири.

Транспорт
Найвигіднішим варіантом для студентів буде покупка проїзного. Вартість проїзного на 30 днів становить 110 злотих, але для студентів діє знижка 50% при наявності студентського, тому він обійдеться в 55 злотих. Але ще вигідніше - купити на 3 місяці, це буде коштувати 140 злотих.

Харчування
Цей пункт так само індивідуальний. Кожен навчальний заклад має свою їдальню, комплексний обід тут буде коштувати від 7 до 20 злотих. Якщо готувати самому, то на тиждень знадобиться не більше 150 злотих. Краще заздалегідь скласти список продуктів і меню на кілька днів, щоб не купувати більше ніж потрібно.

Мобільний зв'язок
На мобільний зв'язок польських операторів потрібно відкладати близько 30 злотих на місяць. У гуртожитку студент має доступ до інтернету, який включений у вартість, а орендуючи квартиру потрібно доплачувати близько 100 злотих.

Розваги
У Польщі ду-у-у-же багато всього цікавого)) Розваги є найпоширенішою причиною, чому студенти ще з перших курсів хочуть працювати.  Наприклад, похід в кіно коштує близько 15 злотих, в нічний клуб - 10-20 злотих, в музей-5-10.

Непередбачені витрати
Проблеми зі здоров'ям, загублені речі, спонтанні покупки - все це належить до непередбачених витрат. Тут все дуже відносно, тому просто варто пам'ятати, що не потрібно витрачати весь бюджет.

Побутові витрати
Купувати одяг і різні побутові речі буде вигідно в сезони розпродажів, коли всі магазини пропонують величезні знижки. Шопінг тут вигідніший, ніж у багатьох інших країнах.


Отримати вичерпні відповіді та фахові консультації стосовно освіти та проживання студентів в Польщі, ви можете у фахівців Програми «ОсвітаПоль»
(097) 747-64-02
(050) 437-28-03
info@osvitapol.info

 

З’ЯВИЛОСЬ ПИТАННЯ?
СКОРИСТАЙТЕСЯ ФОРМОЮ ЗВОРОТНЬОГО ЗВ’ЯЗКУ АБО НАДІШЛІТЬ ЗАПИТ! МИ З РАДІСТЮ ВІДПОВІМО НА ВСІ ВАШІ ЗАПИТАННЯ ТА УТОЧНЕННЯ!