Новини

21 Лютого, 2017
4 тенденції польського ринку праці
4 тенденції польського ринку праці

 

Різноманітні зміни в суспільстві, розвиток технологій, освітні реформи лишають помітний слід на ринку праці, який досить динамічно реагує. При чому ініціатором цих змін найчастіше виступають самі працівники, які сприяють розвитку нових можливостей, самі створюють попит чи пропозицію на певну спеціальність. Початок 2017 року вже показав нам напрямок, в якому буде розвиватись ринок в цьому році.

Нові спеціалізації, оновлення «старих» професій

Кілька років тому на ринку був небувалий раніше попит на брокерів, бізнес-тренерів, фахівців із соціальних медіа, сомельє, т.п. Попит на фахівців вузького профілю є ознакою нашого часу. За останні 20 років, у зв’язку з прогресом, розвитком технологій, глобалізації, перемінами в моді на професії, ми спостерігаємо динамічні зміни в попиті на людські ресурси. Нам доводиться мати справу зі зростаючим потенціалом суспільства, яке може задовольнити нові потреби.

Зростає попит на фахівців галузі екології, які здатні усунути негативні наслідки прогресу, наприклад, зменшити викиди двоокису вуглецю. Бачимо, що спостерігається зміна напрямку, адже відома донині гуманітарна професія набуває нового значення. Так, сучасний менеджер з маркетингу повинен продемонструвати відмінні знання галузі, навички міжособистісного спілкування, а ще володіти віртуальними інструментами для аналізу, знати мови програмування.

Ця тенденція, без сумніву, сприяє зниженню рівня безробіття, відриває нові перспективи перед кваліфікованими робітниками. Докладаючи зусиль, кожен може заробити гроші, займаючись справою, яку добре знає.

Зміна в структурі роботи

У світлі цієї тенденції не можна не погодитися з твердженням, що на першому місці стає працівник. Все більше й більше роботодавців відходять від жорстких правил, намагаючись створити комфортне середовище для плідної праці робітника. Також вони погоджуються все частіше на віддалених працівників або тих, хто працює не повний робочий день. Таким чином, сучасна тенденція – це формування ринку праці знизу вгору.

Такий підхід можна спостерігати на прикладі трансформації, які відбуваються всередині компаній. Класичне прагнення будь-що підійматись по кар'єрних сходах (у тому числі по головах друзів, колег) починає витіснятися зміцненням позицій в певному відділі, прагненням бути необхідним для компанії на даному робочому місці.

Здавалося б, ця тенденція підтверджує прагнення відійти від усього традиційного. Проте, як з'ясувалося, не зовсім...

Назад до традиційних цінностей

У той же час спостерігається стимулювання працівників, яке не пов’язане з оплатою праці. Компанії намагаються перевершити один одного, винаходячи бонуси, які б допомогли їм отримати й утримати найкращих працівників. Більярдний стіл, ігрові приставки, подорожі, карти до спортивних клубів - це гарне доповнення, але сьогодні це вже не справляє особливого враження. Для молодих людей набагато важливішим стає повний соціальний пакет, медичне страхування, довготривала відпустка, яка повністю оплачується.

З одного боку, ми прагнемо змінити жорсткі правила, що контролюють працівника, з другого, - ми очікуємо, що робота забезпечить нам відчуття стабільності й безпеки. Цей парадокс ще чіткіше підкреслює, що ситуація на ринку праці є результатом рішень працівників, які обирають, що для них краще.

Аутсорсинг і бумеранг працівників

Протягом тривалого часу ми спостерігаємо, як скорочується безробіття в Польщі. Хоча це гарна новина для всіх, хто шукає роботу, проте для компаній це означає, що скоро вони матимуть нову проблему - зростаючий дефіцит робочої сили.

У відповідь на незадоволений попит стала популярною нова бізнес-модель, яка заснована на гнучкості та мобільності сучасної робочої сили – аутсорсингу. Дефіцит кваліфікованих працівників, викликаний низкою проблем (у тому числі демографічною), призвів до того, що єдиний вихід – це «ділитися» співробітником, делегувати завдання ззовні. Виявилося, що це досить продуктивне рішення.

Це призвело до феномену «бумерангу працівників», тобто до повернення співробітників. Йдеться про працівників, які йдуть в іншу компанію, але в той же час, намагаючись підтримувати хороші відносини з попереднім босом, не виключають можливості повернення в майбутньому. До цього позитивно ставляться роботодавці, оскільки досвід, що вони набувають в іншому місці, може бути дуже цікавий для їх компаній.

Спостерігаючи за розвитком нових тенденцій, можна зробити висновок, що в сучасному світі осередком ринку праці став працівник і його комфорт. Саме він став головним каталізатором змін. Але майте на увазі, що так само, як ви не повинні погоджуватися з негативними явищами на роботі, слід уникати й надмірного переросту позитивних тенденцій. Ключовим у цьому аспекті є баланс, який запобігає викривленню ситуації. Давайте не забувати, що найважливіше в роботі - це задоволення та самореалізація.

З’ЯВИЛОСЬ ПИТАННЯ?
СКОРИСТАЙТЕСЯ ФОРМОЮ ЗВОРОТНЬОГО ЗВ’ЯЗКУ АБО НАДІШЛІТЬ ЗАПИТ! МИ З РАДІСТЮ ВІДПОВІМО НА ВСІ ВАШІ ЗАПИТАННЯ ТА УТОЧНЕННЯ!