Новини

14 Листопада, 2022
Корисні поради для тих, хто вивчає польську мову
Корисні поради для тих, хто вивчає польську мову

Польська й українська мова багато в чому схожі, особливо на лексичному рівні. Проте це не означає, що для вивчення польської мови не потрібно докладати зусиль. Дехто для її освоєння записується на курси, дехто пробує самостійно опанувати за допомогою підручників та онлайн-уроків, проте для всіх буде не зайвим ознайомитися з нашими корисними порадами, як швидко й просто вивчити польську мову.

10 простих правил вивчення лексики, граматики й орфографії польської мови

1. Усвідомлення основних принципів та азів мови.
Найперше потрібно вивчити алфавіт, зрозуміти, як вимовляється кожна літера й звук, адже це не завжди одне й те ж. Варто знати, що польська – це флективна мова, тобто закінчення в слова змінюються за часами й родами.
2. Освоєння граматики.
Саме граматика є основою мови, без неї не можливо пов’язати слова в речення й зрозуміти свого співрозмовника. Так, розгадати, що саме каже вам людина - про свій намір на майбутнє, дію в минулому чи констатує факт, допоможе граматика.
3. Вивчення мови на слух.
Навіть не знаючи мову взагалі, її можна вивчити на слух (правда для цього потрібно буде багато часу й повне занурення в середовище). Слухаючи польське радіо, пісні, аудіокниги, ви з часом зможете не лише виокремлювати поодинокі слова, а розуміти зміст речень. Це може бути досить цікавим заняттям, спробуйте!
4. Перегляд польського телебачення, фільмів, серіалів.
Такий спосіб вивчення мови не лише ефективний, а й цікавий, пізнавальний. Переглядаючи фільми, ви відчуєте правила розставлення інтонації й наголосу, особливості вимови, зможете вивчити нові слова в контексті.
5. Вивчення нової лексики.
Постійно збільшуйте свій лексичний запас, вивчайте нові слова, ідіоми. Для цього є безліч методів – сучасні мобільні додатки в смартфонах та планшетах, рукописні словнички, картки, що можуть бути розклеєні по кімнаті, й інше. Без багатого словникового запасу вивчити мову не вдасться, тому працюйте над цим весь час.
6. Польська література.
Прочитання книг польських авторів мовою оригіналу сприяє кращому засвоєнню мови, нових слів. Проте спочатку це може вам видатися «непід’ємною ношею», адже дуже багато нових ідіом, конструкцій, слів. Тому відповідально підійдіть до вибору літератури, щоб не відбити бажання на завжди. Читання польською мовою допоможе вам наочно зрозуміти порядок слів у реченні, написання слів, закріпить вивчене.
7. Переклад текстів з польської на українську й навпаки.
Це дуже дієва вправа, яка допомагає закріпити граматику, лексику й синтаксис, виявити свої слабкі місця, щоб на них звернути більше уваги. Вивчаючи іноземну мову, ми завжди робимо переклад незнайомих виразів на рідну мову. Спробуйте це робити не лише усно, а й письмово – дуже корисно.
8. Розмовляйте, тренуйтеся.
На початкових етапах опанування мови ми боїмося говорити вголос, чути свою неточну вимову, робити помилки. Хоча помилкою є саме такий страх, що не дозволяє далі просуватись, вдосконалювати знання. Більше спілкуйтесь, говоріть у голос польською мовою, можна спочатку наодинці, а потім і в компанії знайомих, іноземців. Для комунікації з носіями мови можна скористатися соціальними мережами, онлайн чатами.
9. Перевіряйте знання, піднімайте свій рівень.
Щоб рухатись вперед, покращувати свої знання й піднімати рівень, потрібен самоконтроль – виконання тестових завдань, вправ із підручника для перевірки знань. Можна час від часу проходити тести на визначення рівня знань, щоб бачити наочно свій ріст, свої досягнення.
10. Мотивування вивчення мови.
Рушійною силою, що може спрямувати нас і надихнути на недосяжне, є мотивація. Визначте для себе, навіщо вам потрібна польська мова, яку роль вона відіграє у вашому житті, й вперед до її освоєння. Адже не має нічого неможливого для людини, яка дуже сильно чогось прагне.

Цей алгоритм дій є універсальним для вивчення іноземних мов, підходить багатьом учням. Проте, якщо самоосвіта не для вас, можна скористатися допомогою професіоналів – фахових викладачів, які допоможуть вам зрозуміти, полюбити й вивчити польську мову. Звертайтесь до мовних шкіл «ОсвітаПоль» й вивчайте польську з задоволенням!
Перейти до розділу «КУРСИ ПОЛЬСЬКОЇ МОВИ»


Отримати вичерпні відповіді та фахові консультації, стосовно освіти в Польщі, ви можете у фахівців Програми «ОсвітаПоль». Приймайте зважені рішення!
Прес-центр ОсвітаПоль™
(044) 584-49-26
(097) 747-64-02
(050) 437-28-03
info@osvitapol.info
www.osvitapol.info

З’ЯВИЛОСЬ ПИТАННЯ?
СКОРИСТАЙТЕСЯ ФОРМОЮ ЗВОРОТНЬОГО ЗВ’ЯЗКУ АБО НАДІШЛІТЬ ЗАПИТ! МИ З РАДІСТЮ ВІДПОВІМО НА ВСІ ВАШІ ЗАПИТАННЯ ТА УТОЧНЕННЯ!