Новини

08 Грудня, 2021
Ліцеї та технікуми Польщі – переваги й особливості
Ліцеї та технікуми Польщі – переваги й особливості

Якщо вас цікавить освіта в Польщі, не обов’язково чекати закінчення 11 класу — польські ліцеї та технікуми радо відчиняють свої двері для українців. Маючи на руках свідоцтво про повну середню освіту після закінчення 9 класу, ви можете продовжити навчання в Польщі безкоштовно!

Ліцеї та технікуми Польщі – переваги й особливості

По закінченню 9 класів українці можуть отримати європейський атестат про середню освіту, закінчивши ліцей, або диплом середньої спеціальної освіти, закінчивши технікум. Починаючи навчання в Польщі з середньої школи, учень матиме гарні шанси вступити до польського університету чи будь-якого іншого європейського вищого навчального закладу. Чудовий початок перспективного майбутнього.

Ліцеї Польщі – це по суті загальноосвітня школа зі спеціалізованими класами, яка займається підготовкою учнів до вступу в ВНЗ. Крім загальноосвітніх предметів начальна програма може включати і спеціалізовані. По закінченню 4 років навчання і здачі іспиту випускник отримує європейський атестат, що дозволяє йому вступати в європейські вузи за спрощеною програмою.

Технікуми Польщі – спеціалізовані навчальні заклади, що дозволяють отримати не лише середню освіту, а й здобути професію. Протягом 5 років навчання учні вивчають не лише загальноосвітні дисципліни, а й спеціалізовані предмети, які мають змогу обрати за своїм уподобанням.

По закінченню технікуму випускник отримає європейський атестат про середню освіту і диплом, що дозволяє йому працювати в Польщі та Євросоюзі або продовжувати далі навчання в ВНЗ, вступаючи за спрощеною схемою.

Особливості й переваги навчання в ліцеях та технікумах Польщі:>

  1. Вступ відбувається за спрощеною схемою - частіше без іспитів і врахування балів свідоцтва. Хоча деякі заклади можуть вимагати проходження співбесіди польською мовою, проводити конкурсний відбір, тому документи варто подавати завчасно, аби забронювати місце в обраному закладі.
  2. Навчання в державних ліцеях та технікумах безкоштовне як для поляків, так і для українців. Лише приватні навчальні заклади проводять навчання на платній основі. Мова навчання – польська, тому її мінімальний рівень має бути А2.
  3. Під час навчання учні проживають в комфортних гуртожитках у кімнатах для 2-х та 3-х осіб. Польські гуртожитки обладнані всім необхідним для зручного проживання та навчання. Більшість з них передбачають зони для відпочинку, магазини, тренажерні зали, бібліотеки. До того ж навчальний заклад організовує й харчування для учнів: 2-х чи 3-х разове. Місячна плата за проживання та харчування в розмірі 90-150 євро оплачується батьками.
  4. Гарна матеріально-технічна база польських технікумів та ліцеїв, висококваліфіковані кадри дозволяють проводити навчання на високому європейському рівні. Навчальні заклади організовують також цікаве дозвілля для учнів, пропонуючи їм участь у різних івентах, відвідування різноманітних спортивних секцій, гуртків тощо.
  5. Гуртожитки навчальних закладів забезпечені цілодобовою охороною, за дітьми також постійно приглядають вихователі. Українські учні отримують медичне обслуговування на рівні з польськими одногрупниками.

Зверніть увагу, що особи, яким не виповнилося 18 років, можуть навчатися в польських середньо-спеціальних навчальних закладах лише маючи опікуна, який постійно перебуває на території Польщі. Це може бути хтось з батьків, а в разі їх відсутності – інша особа, на яку батьки оформили нотаріальне доручення. Часто цей пункт стає перешкодою для української молоді. Програма «ОсвітаПоль» надає своїм неповнолітнім учасникам опікунів й всіляко сприяє розв’язанню питань, що пов’язані зі вступом, навчанням, проживанням та в’їздом до Польщі.

Польські ліцеї та технікуми починають приймати документи з жовтня місяця й до вичерпання вільних місць. Тож не зволікайте – кількість місць обмежена!


Отримати вичерпні відповіді та консультації стосовно освіти в Польщі ви можете у фахівців Програми «ОсвітаПоль». Приймайте зважені рішення!

Пресцентр ОсвітаПоль™
(044) 584-49-26
(097) 747-64-02
(050) 437-28-03
info@osvitapol.info
www.osvitapol.info

З’ЯВИЛОСЬ ПИТАННЯ?
СКОРИСТАЙТЕСЯ ФОРМОЮ ЗВОРОТНЬОГО ЗВ’ЯЗКУ АБО НАДІШЛІТЬ ЗАПИТ! МИ З РАДІСТЮ ВІДПОВІМО НА ВСІ ВАШІ ЗАПИТАННЯ ТА УТОЧНЕННЯ!