Новини

12 Березня, 2021
Знамениті поляки
Знамениті поляки

У кожної країни є свої знамениті особистості, яких знають по всьому світу і які зробили величезний внесок у розвиток науки, техніки, мистецтва та  інших напрямків.

Поляки можуть пишатись, що живуть на батьківщині багатьох видатних вчених, які прославились на весь світ своїми винаходами та зробили наше життя набагато простішим.

  Мабуть, найвидатнішим польським вченим є Микола Коперник.  Під час навчання в університеті він захоплювався математикою і богослов'ям, але саме тоді він особливо занурився в астрономію.  Першу роботу знаменитого астронома, що розкриває механіку небесних тіл, визнали не відразу.  Про цього вченого можна розповідати годинами, але головним його досягненням, завдяки якому він прославився, стала науково обґрунтована геліоцентрична система світу.  В ті часи консерватори  всі його ідеї зустрічали з опором, однак Коперник домігся свого і подальшими винаходами довів, що мав рацію. 

 Кароль Ольшевський і Сигізмунд Врублівці  -  не менш відомі особистості.  Вони стали першими у світі хіміками, які зріджували вуглекислий газ, кисень і азот з атмосфери в стабільному стані.  Кароль Ольшевський став першим хіміком, який розріджував водень, досягнувши найнижчої температури - 225 градусів.

  Марія Склодовська-Кюрі - видатний науковець в галузі фізики та хімії.  На її честь названі навчальні заклади в Польщі.  Попри важку долю, сильний характер цієї жінки став прикладом для багатьох людей.  Марія Склодовська займалася вивченням радіоактивності та заслужила величезну подяку багатьох людей, які вилікувалися від раку, завдяки її дослідженням.  Більш того, вона стала єдиним вченим, який отримав дві Нобелівські премії у двох різних областях досліджень: фізики й хімії.

  Хенрік Арцтовскій  -  видатниий океанограф, який займався дослідженням Антарктиди.  Його ім'ям названі  географічні об'єкти в Антарктиді й Шпіцбергені (Норвегія).

  Ян Чохральскій -  знаменитий учений, який став першим в історії хіміком, що відкрив метод вирощування монокристалів, тим самим заклавши основи електроніки.  Завдяки його відкриттю, ми можемо користуватися телефонами, ноутбуками й телевізорами.

 Перераховані вище вчені це тільки мала частина відомих поляків, які зробили наше життя набагато простішим.  Їх іменами названі музеї, університети та вулиці. І завдяки їм ми можемо користуватися благами, які стали такими звичними сьогодні.


Отримати вичерпні відповіді та фахові консультації стосовно освіти в Польщі, ви можете у фахівців Програми «ОсвітаПоль».
Пресцентр ОсвітаПоль™
(044) 584-49-26
(097) 747-64-02
(050) 437-28-03
info@osvitapol.info
www.osvitapol.info

 

 

З’ЯВИЛОСЬ ПИТАННЯ?
СКОРИСТАЙТЕСЯ ФОРМОЮ ЗВОРОТНЬОГО ЗВ’ЯЗКУ АБО НАДІШЛІТЬ ЗАПИТ! МИ З РАДІСТЮ ВІДПОВІМО НА ВСІ ВАШІ ЗАПИТАННЯ ТА УТОЧНЕННЯ!